tisdag 13 mars 2012

Läckande tarmsyndromet (Leaky Gut Syndrome)

Nya rön och forskning visar att ”läckande tarm” kan förorsaka ett flertal kroniska sjukdomar. Men tyvärr så är nog tillståndet, förmodlingen ännu okänt för de flesta läkare och annan hälsovårdspersonal? (Min anm)

Frida Fåk - arbetar på Institutionen för cell- och organismbiologi vid Lunds universitet
samt vid Institutionen för Medicin,Göteborgs universitet. Skriver i sin artikel - Läckande tarm

"Tarmen – en arena för bakterier och immunceller
Vår tarm har två motstridiga uppgifter: den ska ta upp näring ur födan vi äter, men samtidigt inte släppa igenom oönskade ämnen eller mikroorganismer. För att åstadkomma detta upprätthåller tarmen en tät barriär mot utsidan och dessutom finns flertalet av kroppens immunceller i tarmslemhinnan, där de ständigt fångar upp ämnen både från tarmens ut- och insida och är redo att sätta igång kroppens försvar av celler ochantikroppar ifall någon obehörig mikrob eller giftig substans tagit sig igenom tarmbarriären. I tarmen finns fler bakterier än det finns celler i hela kroppen och alla dessa bakterier ska helst hålla sig på rätt sida av tarmen. Lyckas någon bakterie ta sig in till blodet på den andra sidan av tarmen, kan detta leda till döden, eftersom bakterierna snabbt kan föröka sig där. Den senaste forskningen visar dock att tarmen läcker vid ett flertal olika sjukdomar och att detta läckage till och med tycks ha uppstått redan innan sjukdomen brutit ut. "
Hela inlägget....klicka här!

Min kommentar: Är med skräckblandad förtjusning jag läser forskarrapporter om detta med Läckande tarm och kopplingen till många av våra autoimmuna sjukdomar. Tänker att då kanske det finns chans att samma forskning kan hitta ett botemedel. Jag hoppas att GAPS-läkaren Natasca Campbell-Mcbride har rätt i sina ambitioner att verka för att man via kosten ska kunna läka sin tarm!? En bra dag så tror jag fullt och fast på detta men en dålig dag så gror frön av tvivel, men det kanske är sunt att söka sanningen, att inte svälja allt med hull och hår!?

 Men visst måste jag medge att det är spännande läsning! Att det finns hopp för alla sjuka människor! :)

Källa:
Hälsokuren

Läckande Tarm av Frida Fåk 
Gut and Psychology syndrome av N. Campbell-Mcbride

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar