torsdag 10 maj 2012

Syra/basbalansen del 1

Lite om Syra/basbalansen

Det var dr Ragnar Berg som i Tyskland och Sverige på 30-talet påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och att vissa andra är basbildande för kroppen. Han menade att ett optimalt Ph-värde bör ligga mellan Ph 7-7,5

Syrorna ger olika symptom (sjukdomar).
När födan ger upphov till övervägande sura ämnesomsättningsprodukter måste kroppen själv tära på sin mineralreserv för att neutralisera dem genom att bilda salter.
Får detta fortgå kommer syrorna att upplagras i kroppen och ge upphov till en rad besvär som t.ex.: Fibromyalgi , Reumatism, Gikt, Benskörhet, Njurbesvär mm
Fortgår förgiftningen bildas så småningom   stenar i gallblåsa och njurar. 

Kosten
Den syrabildande kosten innehåller låga halter av natrium, kalcium och magnesium och den sänker dessutom nivån av kalium och magnesium i nervcellerna vilket kan leda till att man förlorar sin mentala klarhet (tanken blir trög), samt ge utrymme för mycket grava sjukdomar. Ett slött sinne och nedsatt mental förmåga är typiskt för många som äter starkt syra-bildande kost.

Vi bör upprätthålla en rejäl reserv av basiska mineralsalter för att kroppen i en krissituation skall kunna neutralisera ett syraöverskott.

Symtom på syra-överskott
 
Vid sjukdom får vi nästan alltid ett syraöverskott (acidos), vilket innebär en försurning av olika grad. Symptom på acidos är exempelvis: 

  •  vätskesvullnader 
  •  onormalt lågt blodtryck  
  • sömnlöshet 
  • inflammerade leder  
  • svårighet att svälja 
Orsaken till försurningen är nedsatt funktion i levern, njurarna eller binjurarna, vilket i sin tur kan bero på felaktig kost, övervikt, vitaminbrist, undernäring samt försurning i miljön. 
 
Samt även : Hårdträning, stress och känslor (ilska, rädsla och ångest producerar mycket syror).



Källa:
www.halsosidorna.se
www.guas.net/syra-bas%20balansen.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar